נמצאת בחופשת לידה ולא מוצאת את עצמך? המלצות להתמודדות

מה הכי קשה לנשים בחופשת לידה ראשונה?

  1. אובדן השליטה. אני כבר לא שולטת בסדר היום שלי, התינוק מכתיב את סדר היום.
  2. השיגרה המעייפת לבד בבית עם התינוק.
  3. הטיפול בתינוק ושאלות בנוגע לטיפול בו- איך להרגיע, איך ליצור הרגלי שינה, איך להתמודד עם גזים, איך לאפשר לתינוק אכילה בריאה ומגוונת וכו'.

מה הן צריכות?

  1. ידע, עזרה.
  2. מקום לדבר על הקשיים (רוב הנשים מתביישות לספר שקשה להן ונשארות לבד עם המצוקות והשאלות).

אז מה עושים?

בשלב הראשון להכניס סדר ולהחזיר את השליטה אלי- זה עוזר לאמהות להרגיש טוב יותר.

נתחיל ליצור סדר יום לתינוק שיאפשר גם לנו לסדר את היום ולהכניס בו פעילויות שיעזרו לנו להרגיע את התינוק, לאפשר לו שינה בזמנים קבועים, לעזור לו להתפתח (תרגילי התפתחות), לשבץ פעילויות שמתאימות לנו אמהות (טיול בחוץ, מנשא, חוג), כל אחת ומה שהיא אוהבת.

המלצות:

1. להתחיל להקנות הרגלי שינה ולעשות הפרדה ברורה בין מצבי עירות ופעילות. אחרי החודש הראשון ניתן להתחיל בהקניית הרגלי שינה. תופסים ומזהים שעה בבוקר שבה לפעמים התינוק נרדם באופן ספונטני והופכים את השעה הזאת לשעת שנת בוקר קבועה. זו התחלה של סידור שעות שינה קבועות שמתחילות בבוקר ועד הלילה.

למשל: אם התינוק מתעורר ב6:00, אוכל, ואחרי שעתיים של עירות הוא נרדם ב8:00 באופן ספונטני, נתחיל להרדים אותו באופן קבוע ב8:00 וזאת תהיה השעה הקבועה מעכשיו שבה ישן את שנת הבוקר. אח"כ נכוון אותו לשנת הצהריים קבועה אך בשלב זה נשתדל ששעת הבוקר תהיה קבועה וזה מספיק. בשנת הבוקר נרדים בצורה שנרצה שישן כל שעות היום וגם בלילה. אם נרצה שישן במיטה שלו או בעגלה וכו' נדאג שכך ירדם והתינוק יתרגל שככה נרדמים.

מגיל 3 חודשים נעזור לו ליצור סדר יום גם במהלך היום ונוסיף-

ב:11:00 שינה קצרה.

ב:13:00 שנת צהריים. אחרי טיול בחוץ, אוכל, ונגיד לו שהגיעה השעה לישון (עם הזמן הוא יתחיל להבין אותנו) וניקח אותו למיטה.

אחרה"צ עוד שינה קצרה.

בלילה נעשה טקס שינה. שנת הלילה מתחילה בשעה 19:00 או 21:00, וזה נכון כבר מגיל חודש. נגיד לתינוק שעכשיו לילה, נראה לתינוק מבעד לחלון שחשוך עכשיו, נחשיך את הבית, נוריד את העוצמות בבית, נדבר בשקט, ע"ע כך נעזור לו לאט לאט לחוש שהגיעה שעת שנת הלילה. אח"כ אמבטיה, אוכל ולמיטה. שוב- חשוב לחשוב ולהחליט איפה ואיך נרצה שהוא ישן ונתחיל להרגיל אותו לזה כבר מעכשיו.

במהלך היום בכל פעם שהתינוק מתעורר ניקח אותו אלינו ונתחיל בפעילות. נשיר לו, נדבר, נספר סיפור, תרגילים ועיסוי על מזרן וכו'. ניצור שני מצבים ברורים ושונים עבורו- זמני שינה וזמני פעילות.

2. כשהתינוק מתחיל לסגל לעצמו סדר יום קבוע אני ממליצה לך לבדוק עם עצמך איזה פעילויות תרצי לעשות במהלך היום ולהתחיל לשבץ אותם בסדר היום. אני מציעה לשלב במהלך היום גם שימוש במנשא רך, זה מרגיע ומחבק, חוויה של חום, אהבה ואחזקה, כיף גדול לאם ולתינוק. לתינוקות שקשה להם להרגע/שסובלים מגזים המנשא יכול להיות כלי יעיל ומוצלח מאוד.

למשל: בשעה 9:00 מתעורר משנת הבוקר ויוצאים לטיול עם העגלה. ב11:30 מתעורר ועושים עיסוי ותרגילים על המזרן. התינוק יתעייף וירצה לישון אח"כ, תבדקי עם עצמך לאיזה פעילות את מתחברת. המלצה נוספת: לדבר איתו הרבה ובמיוחד על מה שאנחנו עושים עכשיו. כשהוא מתעורר ואנחנו יוצאים לטיול נאמר לו :'התעוררת, נרים אותו, בוא נפתח את החלון ביחד, עכשיו בוקר, אור בחוץ, בוא נתארגן ונצא לטיול' וכו'.

דוגמה לסדר יום : 6:00: מתעורר, אוכל.

8:00, שנת בוקר (ניקח אותו לישון ונעזור לו להרדם עד שיתרגל שב-8:00 זו השעה לשעת הבוקר).

9:00: יוצאים לטיול בחוץ.

10:00: חוזרים מהטיול, מנוחה, קצת תרגילים על המזרן ושירים או חוג עם אמא- סדנא מחוץ לבית.

11:00: שינה קצרה חצי שעה.

11:30: חצי שעה על מנישא רך (חיבוק מאמא), תרגילים על המזרן, ליטופים, עיסוי, שירים.

13:00: שנת צהריים.

16:00: טיול בגינה/סבתא מגיעה ואני מתקלחת/אבא מגיע, זמן למנשא רך/פעילות.

18:30: אמבטיה, אוכל, סיפור, למיטה ולישון- שנת לילה.

אם התינוק נרדם בשעה אחרת במהלך היום זה בסדר וגם אם הוא ישן הרבה- לא נעיר אותו, אבל נמשיך עם ההרדמה ב8:00 בבוקר ועם הפעילות בין היקיצות. בסוף יווצר לו סדר יום שמתאים לשניכם.

3. אם את צריכה עזרה תחשבי מה את צריכה ממי ואיך לבקש אותה. למשל :אחת לשבוע אני צריכה שהסבתא תשמוע לשעה ואני יוצאת לקפה או נכנסת להתקלח ומסדרת את הבית.

4. דברי עם בן הזוג שלך והקרובים אלייך וספרי להם מה איתך ואיך נראה היום שלך על בסיס יום יומי, אפילו כמה דקות בסוף היום גם אם לא קרה משהו חריג וזה בסה"כ יום שיגרתי. זה יעזור להם להבין אותך יותר. יש לנו נטיה לבקש עזרה כשכלו כל הקיצים ואז לא בטוח שמבינים אותנו ולא בטוח שזמינים לנו כי לא תמיד הסביבה שלנו מבינה על איזה רקע הדברים קרו. גם אם את עכשיו מסתדרת יופי ספרי לבן הזוג מה עובר עלייך ביום יום ומה דורש הטיפול בתינוק כדי שהוא יבין קצת מה עשית היום ואיך נראה העולם שלך עכשיו, ויהיה מסוגל להיות שם עבורך כשתצטרכי. זה שהוא נמצא ושותף בסופ"ש לא תמיד משקף את השיגרה שלך ביומיום. בכלל אני ממליצה לך בחום לדבר את עצמך, לבקש עזרה ולהוביל את המשפחה.

5. חוגי עיסוי והתפתחות- מאוד ממולצים. כמו כן סרטים לצפייה ברשת שנותנים הסבר ותרגילים לתינוקות לפי גילאים. תינוק שיעשה פעילות מותאמת לגיל בזמן שהוא ער יהיה לו קל יותר לעשות את האבחנה בין מצבי שינה ועירות, ישן ויתפתח טוב יותר, וגם את תחושי שאת בעשיה ובהתפתחות יחד איתו.

6. אל תוותרי על מפגש עם חברות ודייט עם בן הזוג, תדאגי שיש לך זמן לעשות גם מה שאת אוהבת.

7. תני לעצמך מקום לקשיים רגשיים ושינויים שאת עוברת בתקופה זו. הרבה נשים חוו לידה קשה ואף טראומטית והן נדרשות לדלג על העיבוד שלה, נשאבות מיד לשלב הבא של הטיפול בתינוק בלי לדבר על מה שעברו. תני לעצמך את הזמן והמקום לעבד את חווית הלידה ואת השינוי שעברת, מצבי רוח ובילבול.

קשיים נורמליים נוספים בשלב זה: הרבה אמהות חוות קושי בחיבור הראשוני עם התינוק ולפעמים זה לוקח זמן להתחבר לתינוק ולהרגיש שאת אמא. כמו כן זוגות רבים עוברים משבר זוגי סביב המהפך שכרוך בהפיכה להורים. תדעי שזה נורמלי וקורה המון, דברי על זה ואל תישארי לבד. תני לעצמך מקום לדבר על קשים נוספים, עצבות, עייפות, רצון להתבודד, חוסר ביטחון…

8. עם הזמן את תלמדי להקשיב לעצמך, לוקח זמן לבנות את הזהות החדשה שלך כאמא. העצות מבחוץ יכולות להיות נכונות אבל הן גם יכולות להיות לא רלוונטיות ואף לא רגישות. כמעט כולן עוברות את זה, סנני ותקחי מה שנכון לך ותדעי שלוקח זמן ללמוד להקשיב לעצמך ולסמוך על עצמך באמהות. גם זה נורמלי.

*** חשוב להדגיש שנורא קל להתפזר בחופשת הלידה ו'לזרום' עם מה שקורה לתינוק אבל זה מקשה אח"כ על הקניית ההרגלים ויוצר בעיות. התינוק קטן ובכ"ז לאט לאט הוא יותר ויותר זקוק לסדר יום. זה מסדר לו את השינה, זמני האכילה (שבד"כ מצטרפים לזמני השינה), הפעילות עוזרת להתפתחותו. תינוק שאין לו סדר יום ברור הרבה פעמים יתקשה גם בשינה ובשאר הדברים.

*** אני מזמינה אותך להשתתף במעגל בוקר לאמהות אחרי לידה, לדבר על כל הנ"ל, לעבד את חווית הלידה, סדר היום, איך לדבר ולבקש עזרה, על החיבור עם התינוק, על משברים בזוגיות, על דיכדוך, בדידות, על התחושות האישיות שלך באמהות ואיך למצוא את הקול הפנימי שלך כאם ולסמוך על עצמך, ועל כל מה שעובר עלייך.

לשאלות/התייעצות אני עונה בשמחה וניתן לפנות אלי גם לקביעת פגישה-
אפרת להב-גרינברג, M.S.W, הדרכת הורים, טיפול פרטני

מאמרים נוספים בנושא

1 2 3 4 5 6
fotolia_98426520
רווקה? גרושה? כמה פעמים שאלת את עצמך 'למה לא הולך לי בזוגיות' ולא מצאת תשובה?
בנות, הנושא של מציאת זוגיות יכול להיות לא קל אך מרתק ועבור מי שמחפשת ומתקשה למצוא אחת טובה זה יכול להיות...
קרא עוד
gothic-1629448_960_720
חושך
אם גדלת בחושך קח בחשבון שזה עשוי להפוך אותך למומחה רציני בלכידת אורות.
קרא עוד
fotolia_122006257
רוצה שינוי?
נשים שרוצות לעשות שינוי בחייהן! אני מחפשת אותך, את, בגילאי 20, 30, 40, 50 וגם יותר מזה! אל תוותרי לעצמך,...
קרא עוד
fotolia_81390639
'מרצה? זבש"ך!'- על כאבן של נשים מרצות
הטיפוס המרצה יכול לחוות רמות גבוהות של כאב סביב המכוונות שלו כלפי חוץ, הנתינה לסביבה שלו וריצויה. ההעדפה...
קרא עוד