מתכוננים לחופשה, עוד טיפ לקראת ראש השנה- חלוקת תפקידים בהכנה לארוחה המשפחתית, כדי שלא הכל יפול עלינו

רובנו עדיין עסוקים את ההכנות לחג לרוב בקניות ובתיכנון. אבל האם אנחנו מתכננים את חלוקת התפקידים בערב החג עצמו? ומי צריך לקחת חלק בהכנות- רק ההורים? במה ילדים צעירים יכולים לעזור ולמה זה חשוב לנו וגם להם שהם יעזרו?

מכירים את זה שהכל נופל על אמא (מקסימום גם על אבא), ובסוף היא מגיעה לארוחת החג מרוטת עצבים? זה לא כ"כ הוגן וגם לא תורם לאווירה המשפחתית, מה גם שכדאי לשמור את הכוחות לשאר ימי החג שדורשים מהורים לילדים בגיל הצעיר (ולא רק) לא פחות השקעה וסבלנות.

לכן אני ממליצה לחשוב מראש מהן המטלות הצפויות לנו בערב החג- לסדר, לנקות, לבשל, כל משפחה מנהגיה, ואולי חשוב לי גם שבני המשפחה יאפשרו לי לנוח בצהריים, ואז לחלק את התפקידים בשיתוף עם הילדים. ילדים מגיל 4 יכולים לקחת חלק באופן מודע ומושכל בהכנה- הם יכולים לתרגל ולהתאמן על עריכת שולחן, קישוט מתנות במדבקות, נצנצים וסרטים, קישוט השולחן, הם יכולים לסדר את החדר שלהם ואת הסלון ולהבין שאמא עסוקה עכשיו ולהתגייס למשימה. חשוב לפני כן לדבר על הרעיון שעומד מאחורי הבקשה הזאת, לרתום אותם לעניין ולהראות להם את התמונה הרחבה יותר והמטרה המשפחתית: 'אנחנו רוצים להנות כולנו בארוחה וביום אח"כ יש לנו טיולים ומפגשים משפחתיים. כדי שיהיה לאמא ולאבא חשק וסבלנות להנות מזה אנחנו זקוקים לעזרתכם. מניסיון העבר למדתי שכשאני עושה הכל לבד מאוד קשה לי ובסוף אני מגיעה לארוחה עייפה ואין לי חשק לטייל אח"כ. בואו נחלק מטלות, ביום ההכנות אהיה יותר עסוקה אבל למחרת ניסע לטייל ואהיה פנויה יותר'.

התפיסה העומדת מאחורי שיחה כזאת היא שכל אחד יכול וצריך לתרום למשפחה כפי יכולתו, וכי מרקם יחסים במשפחה מושתת על תרומתו של כל אחד ולא רק על זכויותיו. ילדים שלוקחים אחריות במשפחה ועוזרים מפתחים דימוי עצמי חיובי כי הם מרגישים שיש להם מה לתת, שזקוקים להם.

בתום השיחה ערכו יחד רשימת מטלות ואפשרו לילד לבחור במה הוא יכול לעזור וגם להציע רעיונות משלו. היו גמישים ואפשרו לו לקחת חלק, לחוש שהוא חיוני ושייך גם אם הוא לא מבצע את הדברים בצורה מושלמת והוקירו רעיונות שהוא מביא גם אם זה לא בדיוק מה שאתם צריכים ומה שחשבתם. עודדו אותו על מאמץ שהוא משקיע, על נכונות לעזור ועל יצירתיות.

אסטרטגיה הורית כזאת רצוי לגבש גם עם הילדים לגבי יום החג עצמו וע"כ בטיפ הבא העוסק בחלקים הפחות נעימים שיכולים להתפקשש לנו בחג עם ילדים קטנים- כמו למשל ילד שלא רוצה להשתתף בארוחה, בוכה, מסרב או מפריע. או ילד שקשה לו לשבת באוטו במהלך נסיעה ארוכה. שיחת תיאום ציפיות מקדימה וחשיבה על דרכי התמודדות עם קשיים שעלולים תעזור לנו ההורים להשתמש בכלים יעילים ובצורה סבלנית ורגועה מול התנהגויות ילדיות שמפריעות לנו.

אז שיהיה בינתיים שבוע טוב,

מנסים לעודד ילדכם לקחת אחריות ללא הצלחה? הייתם רוצים שהם יהיו עצמאיים ויקחו תפקיד חיובי במשפחה? הגיבו למטה או דברו איתי בפרטי/בטלפון ונבדוק יחד אך אוכל לעזור. להורים לילדים בגילאי 2-5.

מאמרים נוספים בנושא

1 2 3 4 5 6
fotolia_98426520
רווקה? גרושה? כמה פעמים שאלת את עצמך 'למה לא הולך לי בזוגיות' ולא מצאת תשובה?
בנות, הנושא של מציאת זוגיות יכול להיות לא קל אך מרתק ועבור מי שמחפשת ומתקשה למצוא אחת טובה זה יכול להיות...
קרא עוד
gothic-1629448_960_720
חושך
אם גדלת בחושך קח בחשבון שזה עשוי להפוך אותך למומחה רציני בלכידת אורות.
קרא עוד
fotolia_122006257
רוצה שינוי?
נשים שרוצות לעשות שינוי בחייהן! אני מחפשת אותך, את, בגילאי 20, 30, 40, 50 וגם יותר מזה! אל תוותרי לעצמך,...
קרא עוד
fotolia_81390639
'מרצה? זבש"ך!'- על כאבן של נשים מרצות
הטיפוס המרצה יכול לחוות רמות גבוהות של כאב סביב המכוונות שלו כלפי חוץ, הנתינה לסביבה שלו וריצויה. ההעדפה...
קרא עוד