כל אירוע ומועד בחיים הוא בעיני הזדמנות למשהו, ובטח שחג גדול כמו ראש השנה הוא הזדמנות לדברים טובים. והנה החג מתקרב ועוד מעט מגיע ולכן סידרת טיפים להורים לילדים צעירים למנף את החג הקרב לטובת גיבוש המשפחה, הקניית ערכים, חיבור הילדים לחג כל זה ליצירת תחושת שייכות ושורשיות החשובה כ"כ להתפתחות ילדים ו…גם למבוגרים שבנינו.
ונתחיל בטיפ הראשן- לפני החג-
כולנו עסוקים בהכנות לחג. יש מי שמבשל, קונה מתנות, מתכנן חופשות ונסיעות וכו'. כדאי ליצור עבור הילדים הכנה לחג התואמת את גילם וצרכיהם, מחברת אותם למסורת ולמשפחה. שלא ישמעו רק בגן על החג וזה ישמע להם אולי זר ולא ברור, דברו איתם גם קצת בבית כדי שיהיה להם קל יותר להבין על מה מדובר ומה עושים, זה יתרום להשתלבותם בפעילות הגן.
משמעות החג- אפשר לספר לילדים על משמעות החג ולראות איפה המשמעויות הללו פוגשות את הילד ואותנו כמשפחה. זה לא רק חג דתי, אפשר להתייחס אליו גם כאירוע רוחני מחבר. והרי, ראש השנה מסמל את תחילת השנה העברית החדשה, חג בו כל אחד נותן את הדין על עצמו מול האלוהות ונקבע גורלו לשנה הקרובה. כל משפחה יכולה לקחת את הדברים לכיוון שלה אבל גם משפחה שאינה דתית יכולה לדבר עם הילדים על השאיפה שלנו להיות טובים, על החשיבות של זה לחברה שלנו ולמשפחה. מה זה להיות טובים, מה עושה לילד שלי טוב ומה טוב לי שהוא עושה. אפשר לדבר קצת על היחסים שלנו- מה נעים לי איתו ומה פחות, כל זה באווירה נעימה לפני החג ולא כמו ביומיום כשזה נעשה לפעמים תוך כדי מריבה וכעס וזה פחות יעיל. זו גם יכולה להיות הזדמנות שלנו לעשות חשיבה ולבדוק מה היינו רוצים שיתקיים עבורינו בשנה הקרובה ומה אנחנו צריכים לעשות בשביל שזה יקרה, איזו אחריות הילד שלי צריך לקחת ואיזו אחריות היא שלי. אפשר לקחת מכאן מטרות אישיות ומשפחתיות ולדבר על מה אנחנו רוצים, מה אנחנו מצפים וחולמים שיקרה. זה הזמן לבקשות ומשאלות הדדיות וגם לחשוב יחד איך אנחנו יכולים לגרום לזה יחד להתממש. אני יכולה כאמא למשל לדבר על זה ש'הייתי רוצה שבשנה הקרובה ילדי יעזרו לי במטלות שונות לפני החגים כדי שנרגיש שאנחנו עובדים יחד על משהו משותף, נהנה מזה יחד ושגם אני אוכל להנות מהחג. אני אשמח מאוד ואעריך את עזרתכם'. ולפרוט את זה לדוגמאות: 'למשל אשמח אם תעזרו לי בסידור הבית לקראת האירוח וכו'. כך כל ילד ידע בדיוק מה אני מצפה ממנו ויוכל להתכוונן למטלות, ולזה אתייחס בהרחבה בטיפ הבא. אל תשכחו גם לתת פידבק חיובי, לציין ולהוקיר את מה שכבר קיים. כאשר אנחנו מקדמים את השנה החדשה עם רעיונות משפחתיים ואישיים ברורים זה מגדיל את הסיכוי שלנו לעבוד עליהם בצורה נכונה מול עצמינו ועם הילדים. המלצה נוספת: כמובן- לרשום את הדברים, לקשט ולהדביק (אפשר להדביק סמלים הקשורים לחג) ולתלות על הלול המשפחתי או על המקרר למעקב שבועי משותף שלנו יחד עם הילדים. כדאי לעשות את השיחה הזאת בצורה חגיגית, כהזדמנות אמיתית להגשמת חלומות ולהתקדמות ולא כמטלה או ביקורת על הילד.
מנהגים וטקסים- זו הזדמנות להרחבת הידע של בני המשפחה בנוגע לטקסים והמנהגים הרווחים בראש השנה, לקרוא על זה יחד ולהבין את המשמעויות. להסביר מדוע מברכים על תפוח בדבש, רימון, ראש של דג וכו'. ילדים אוהבים וצריכים טקסים. הטקס חוזר באופן קבוע כל חג מידי שנה ומשרה תחושת ביטחון ושורשיות לה בני האדם זקוקים. מנהג נוסף הוא שליחת כרטיסי ברכה לשנה טובה. אפשר לקנות ברכות ומתנות קטנות יחד ולקשט אותם בכיף, או להדפיס אגרות ברכה מהרשת ולצבוע אותם ולקשט לבד, צרפתי לפוסט ברכה שתוכלו להדפיס. לנו זה יכול להראות עניין של מה בכך אבל ילדים שמחים וגאים ליצור דברים בעצמם, ואוהבים לשיר ולרקוד- השמיעו להם את שירי החג, זו התרבות שלנו.
כל זה מכניס הביתה תחושת חגיגיות שיש לה גם משמעות רוחנית מעבר למפגש המשפחתי ולארוחה. זה יכול להיות בילוי נחמד ומגוון עבור הילדים ואני ממליצה לנסות.
ניסיתם? ספרו לי איך היה…ונתראה בטיפ הבא.