'לא רוצה, לא בא לי, ולא אכפת לי'…איך להגביר את שיתוף הפעולה של הילדים בבית? יש פתרונות

הילד/ה שלכם מסרב לשתף פעולה?

ילדים רבים לא רוצים לקחת חלק במשימות היום יומיות שלא לדבר על דרישות שלנו מהם, ויש ילדים שהם דעתנים במיוחד. זה מתחיל בגיל הצעיר ולא נגמר גם בבגרות. יש ילדים שחשוב לנו ההורים לאפשר להם לממש את חופש הבחירה שלהם, המחשבה העצמאית, ולחזק את הביטחון העצמי שלהם- ילדים שצריכים שנאפשר להם שיתוף פעולה, ויש ילדים שהם דעתניים יותר מטבעם וצריכים שנלמד אותם יותר שיתוף פעולה. הילדים הדעתניים הם אלה שיש להם חיבור חזק לעצמי שלהם (גם כשזה על חשבון אחרים). הם יכולים להיות ילדים רגישים, אבל החלק השכלי שלהם יותר מפותח (הם יותר קוגניטיביים), וכן, יש להם צורך לקבוע ולהחליט בעצמם.

הנטיה הזאת לדעתנות בשילוב עם גיל ההתבגרות או גיל 'שנתיים הנורא', עושה לנו ההורים את החיים קצת יותר קשים, ולפעמים ההתנהגות שלהם אפילו יכולה לעורר דאגה, אבל, אני רוצה שתדעו, הנטיה הזאת של הילד היא לא בהכרח רעה, צריך רק לדעת איך לגשת לזה, וזה דורש הבנה והתכוונות מחדש, והבשורות הפחות טובות הן- שאם לא מטפלים בזה, זה עלול להסתבך.

את הכתבה הזאת אני כותבת להורים ולילדים הדעתניים יותר או פחות, וגם לכל ההורים שמתמודדים עם אתגרי ההורות והגיל- 'שנתיים הנורא', גיל ההתבגרות, ולכל ההורים שרוצים להשיג שיתוף פעולה מצד הילד-

לגבי ילדים דעתניים במיוחד- כאן צריך הורות חזקה וברורה, ולגבי ילד שיש לו דעות ורצונות אבל הוא לא דעתן במיוחד- כאן נדרשת תבונה הורית, גמישות ויצירתיות- כדי לאפשר לילד להביע את עצמו, ולפתח אישיות בוחרת, יוזמת, ובעלת ביטחון עצמי, בתוך הגבולות של הבית ולמרות ההתנגדויות שיכולות לעלות.

בשני המיקרים כאשר יש לנו קושי להשיג שיתוף פעולה מצד הילדים בבית, וגם בגיל שנתיים או בגיל ההתבגרות- כדאי שנשב ונגבש תוכנית הכוללת גישה הורית גמישה שתאפשר שיתוף פעולה ואווירה קרובה, חמה ואוהבת בבית, וזה מה שאציע ואפרט בהמשך הכתבה.

ונתחיל במה לא-

אז מה הילדים שלנו לא רוצים?

כשהם קטנים הם לא רוצים להכנס לאמבטיה, לא רוצים להתלבש בבוקר לגן, לא רוצים לאסוף את המשחקים, לא רוצים להתארגן כשיוצאים בשבת, לא רוצים לוותר על משחק, לא רוצים לעזור. וכשהם גדולים הם לא רוצים להגיד שלום לסבתא שהגיעה לבקר, לא רוצים להקשיב למורה, לא רוצים ללכת לבי"ס, לא רוצים לסדר את החדר, לא מוכנים לדבר איתנו כשאין להם אינטרס כזה,  ועוד ועוד היד נטויה…

לנו ההורים זה מאוד מאתגר, קשה ומתסכל. העייפות והעומס המוטלים עלינו לעיתים גוררים אותנו למלחמות לא יעילות מול הילד, ולא תמיד גם כך יש לנו את הידע איך להתמודד בצורה מכבדת ואוהבת שתאפשר לילד לקחת אחריות ולגדול לעצמאות תוך שמירה על היחסים במשפחה מבלי לקלקל אותם בגלל ויכוחים ומאבקי כוח.

ואיך עושים את זה? איך מתנהלים מול הילד בצורה שתאפשר לו ותעודד אותו להקשיב לנו ולשתף פעולה?

כי מי מההורים לא מכיר את ה'לא רוצה,  לא,  ולא בא לי'???

כולם מכירים. לילדים יש רצונות, דעות והעדפות משל עצמם ולא תמיד הם באים ביחד ובהלימה למשימות, המטרות והרצונות שלנו או למטלות המשפחתיות שעל הפרק ולמרקם היחסים. יחד עם זאת, בכל בית שיש בו הורים מתפקדים, עובדים, ומתנהלים חיי שיגרה משפחתית יש גם סדר יום וכל הורה רוצה, מצפה וצריך מהילדים שלו לקחת חלק, לעזור ולהיות שותף למה שקורה בבית, אחרת הכל מוטל עלינו והויכוחים היומיומיים מתישים. בנוסף חשוב לנו לראות ולדעת שהילדים שלנו רוצים ומסוגלים להיות חלק מהמשפחה והחברה, ושאנחנו מכינים אותם לחיים.

כי אנחנו צריכים:

לקום בבוקר בזמן, להתארגן, לצחצח שיניים, לשטוף פנים, להתלבש, לנעול נעליים, לאכול משהו קטן, לסדר את התיק ולצאת לדרך- כל אחד לעיסוקיו- הילדים למסגרות ואנחנו לעבודה ולפעיליות השונות. וכך גם בערב- אחרי זמן משחק ושהות משותפת יחד בגינה, בבית, בחוגים, אצל חברים או אצל קרובי משפחה, מגיע הזמן לעסוק בפעילות של סיום היום. בני המשפחה עסוקים בסידור הבית, ארוחת ערב, מקלחת והתארגנות לקראת שינה, ואנחנו צריכים שהילדים יקחו חלק בזה.

הבעיה מתחילה כשהרבה פעמים קורה שהילדים שלנו רוצים לעשות דברים אחרים משלנו או שהם לא רוצים לעשות מה שבדיוק עכשיו אנחנו מבקשים. בדיוק כשצריך להתלבש בבוקר הילד רוצה להתחיל לשחק במשהו או שבכלל שוכב על הספה ועוד לא התעורר, הוא לא מבין שאנחנו ממהרים או שהוא לא תמיד רוצה. הוא רוצה אחרת, או שהוא צריך את התחושה שהוא זה שקובע את סדר היום.

ואז מגיעות ההפצרות, הדירבונים, הניסיונות לשכנע, הגערות, הכעסים והאיומים מצידנו. 'למה אתה לא קם? נו כבר, אתה תגרום לי לאחר? למה כל בוקר אנחנו צריכים לעבור את אותו דבר? אם לא תתארגן לא תקבל ממתקים היום, או משהו שביקשת', וגם :'למה זה תמיד ככה איתך, מה יהיה איתך, למה אתה חייב להכעיס אותי, נמאס לי כבר' וכו' וכו'. יש אפשרות שזה עובד אבל אז יש גם סבירות שאנחנו נשאר כועסים ועייפים מעוד מאבק מתיש עם הילד, מאבק שיחזור על עצמו גם בערב או בבוקר שלמחרת. ויש גם אפשרות שהילד פיתח עמידות או שהוא במאבק איתנו והוא יסרב ולא ישתף פעולה למרות כל ההפצרות והתחנונים, ויעדיף לוותר על הצ'ופרים. יש ילדים שיותר קל להגיע אליהם, אפילו אם זה כרוך במאבק, ויש ילדים ש'ילחמו עד טיפת הדם אחרונה', ולא ישתפו פעולה גם במחיר של מרחק מההורה וויתורים כואבים, הילדים הדעתניים.

לסיכום לפני שנגבש תוכנית, נבדוק מספר דברים:

  1. בדקו אם אתם נוקשים מידי או רכים מידי, ומה הגישות והתפיסות ההוריות שלכם- האם אתם הורים שחשוב להם לאפשר בחירה וחופש פעולה ויודעים איך לעשות זאת.
  2. תבדקו האם זה קשור לשלב התפתחותי של הגיל שלו ('גיל שנתיים הנורא' או גיל ההתבגרות), וגם אם כן- אפשר לעזור גם כאן.
  3. תבדקו אם זה עניין אישיותי שלו (יש ילדים שהם יותר דעתניים באופי שלהם) או שלכם- וזה חשוב כדי להבין מה יכול לעבוד עם הילד שלכם ואיך לגשת אליו.

ומעבר לסיטואציה הפרטית בביתכם, ובאופן כללי לילדים- חשוב גם שאנחנו ההורים נכיר בצורך של ילדים, כמו של מבוגרים ויותר, לקבוע ולהחליט בעצמם, וגם לדעת מהם הגבולות שלנו ועל מה אנחנו לא מוכנים לוותר (לטובתינו ולטובת הילד), אחרת לא נצא מהמעגל הזה שבו הילד מסרב, אנחנו כועסים, הוא עוד יותר וחוזר חלילה.

אז אם אתם מרגישים שאתם נוקשים מידי, שימו לב האם גישה זו מלווה מצידכם במחשבה שכשיגדלו יוכלו לקבוע בעצמם, כי אם זה כך, זו מחשבה יפה והכוונה טובה, אבל לא בטוח שזה יהיה קל לילד שלכם לממש את עצמו כבוגר, היות וההתפתחות של האישיות לוקחת שנים, וילד שלא נתנו לו לבטא את רצונותיו ומאוד התעקשו איתו על דברים, ילד שלא תירגל את המיומנות הזאת- יצטרך למצוא בתוכו את החלקים הללו כבוגר וזה לא פשוט.

ואם אתם בקצה השני- הורים שקשה להם להציב גבולות ולעמוד על שלהם, הורים שקשה להם לומר 'לא' לילד, אתם עלולים ללמד אותו משהו לא נכון על החיים, זה יכול לפגוע ביכולתו ליצור קשרים בעתיד ולממש חלומות, וכשמדובר בילד דעתן- זה יכול להסיט אותו לגמרי מהמסלול (הוא עלול לחשוב בטעות שהוא באמת קובע הכל בכל מקום).

אז מה עושים? שלב הפתרונות:

אחרי שזיהיתם איפה אתם עם הגישה ההורית, ומהו השלב ההתפתחותי של הילד שלכם והאופי שלו- הגיע הזמן לעשות שינוי.

בשינוי שאני מציעה עליכם להחליט מה המטרות שלכם בהורות (ומהו החזון ההורי), מה הגבולות עליהם חשוב לכם לא לוותר ועל מה אתם מוכנים לוותר ולתת לילד לקבוע במסגרת השמירה על ביטחונו ובטיחותו כמובן.

כלים פרקטיים ויעילים להתמודדות:

כאן אדבר על השינוי עצמו בדרך עבודה עם הכלים:

  1. בחירה- לאפשר בחירה מכבדת במקום מאבק.
  2. גיבוש אסטרטגיה הורית (תוכנית פעולה הכוללת גישה וגבולות).
  3. שיחת הודעה על שינוי עם הילד בה נודיע לו מראש ונשתף בשינוי שאנחנו מתכוונים לעשות.

והראשון-

בחירה מכבדת במקום מאבק:

כדאי לשנות את הגישה. כדאי להבין ולהזכיר לעצמנו שאין ואולי אף פעם לא תהיה לגמרי חפיפה בין הרצונות והדברים שחשובים לנו ובין הרצונות והדברים שחשובים לילדנו. אנחנו רוצים למשל סדר ואולי הם פחות, ולא אכפת להם שהחדר מבולגן. אנחנו רוצים שישמרו על השיניים אבל ילד בן 3 לא יכול להבין עד הסוף את משמעות השמירה על הבריאות וגם אם יש התחלה של הבנה לא בטוח שבכל סיטואציה תהיה לו המוטיבציה והיכולת ליישם את זה. למשל כשילד עייף מאוד או נסער אין לו את היכולת של אדם מבוגר להתגבר ולגייס את עצמו למשימה ולצחצח שיניים לדוגמה למרות שהוא מאוד עייף.

לכן, המטרה שלנו בחינוך הביתי היא להקנות את הערכים והציפיות וגם את היכולת להתארגן, לעשות סדר עדיפויות ולהתגבר על הקושי במטרה לשתף פעולה עם הדברים החשובים. כלומר- אנחנו רוצים להגיע למצב שבו ילד עייף יוכל להתגבר על העייפות או חוסר הרצון ולצחצח אפילו בזריזות בגלל שהוא מבין שזה חשוב ובגלל שביקשו ממנו, ובעיקר בגלל שהיחסים שלו איתנו מושתתים על שיתוף פעולה.

את זה לא נוכל להשיג במאבק עם הילד. אנחנו אומרים והוא לא מבין או שלא רוצה. המוקד של העניין הופך המלחמה שלנו. אם נדע להרגיע את הרוחות ולא להכנס למאבק, לזוז הצידה ולאפשר לו בחירה שתכיל בתוכה גם את ההשלכות של התנהגותו שהן התוצאות הטבעיות, הוא יוכל לבחור ועם הזמן ילמד מהן ההתנהגויות שרווחיות לו ומה לא ויבחר לא בגלל שאנחנו אמרנו אלא בגלל שהוא מבין את התוצאות של הבחירות שלו.

למשל: ילד שלא רוצה להתארגן בבוקר לגן, נשב ונחשוב מראש, ונציע לו שתי אופציות מכבדות (ואולי גם לו יש רעיון שיהיה מקובל עלינו ואפשרי ליישום)-

או שמתארגן בעצמו בזמן ואז יש לו זמן לבחור בגדים ולהרגיש עצמאי ומסוגל וגם ישאר לנו זמן נוסף בשבילו לפני שיוצאים מהבית בשביל לבחור מה הוא רוצה לאכול- כריך או משהו אחר כראות עינכם או מה שיש בבית, או שהוא בוחר לא להתארגן בעצמו ואנחנו נאלץ להלביש אותו בזריזות כי לא נשאר לנו זמן ואז גם לא נוכל לאפשר לו את הבחירה של הכריך וכו' או מה שמקובל בביתכם (בהתאם לגיל). ניתן לו את שתי האופציות בלי להכנס לויכוחים ונמהר לצאת מהבית כשאנחנו בחרנו מה יאכל, ניתן לו משהו קטן בשקית לדרך וצ'יק צ'ק מתחילים את היום. נעשה את זה מספר פעמים ברציפות בוקר בוקר ועם הזמן הוא יבין את רעיון אפשרות הבחירה ואת התוצאות וסביר להניח שכדאי להתארגן בבוקר, ואת היתרונות הקימים כשהוא משתף פעולה. הוא ילמד מה הוא מרוויח וגם מה הוא מפסיד כתוצאה מהתנהגותו.

תכנון מוקדם- אסטרטגיה הורית עורכים רשימה של הסיטואציות בהן אין שיתוף פעולה מצד הילד:

רוב ההתנגדויות של הילדים מוכרות וחוזרות על עצמן וזה מאפשר לנו לתכנן מראש איך נתמודד, מה נאמר לילד בסיטואציות השונות, ומהן הבחירות שנוכל לאפשר במסגרת יכולותינו ותפיסתינו. כדאי להקדיש לזה חשיבה מוקדמת ולבנות את האסטרטגיה ההורית המתאימה לכם בכל סיטואציה של היום ושל סופ"ש ועם כל סוג של התנגדות שעולה.

ההורים יושבים ועורכים רשימה של צמתים או מצבים קבועים עליהם יש ויכוח או חוסר שיתוף פעולה- למשל: ילד שמסרב לנעול נעליים, ילד שמסרב לאכול ארוחת ערב בזמן, ילד שלא רוצה לסדר אחריו אפילו חלק מהצעצועים או החפצים שלו. מה קורה בכל סיטואציה, איזה בחירות אנחנו יכולים לאפשר לו ואיך אני מתמודד רגשית ומעשית עם שיתוף פעולה ועם אי שיתוף פעולה כפי שפרטתי בבחירה מכבדת במקום מאבק.

עם הזמן גישה שמאפשרת לילד בחירה במקום ויכוח ומאבק תהפוך להיות שפה בבית שלכם ותוכלו לאמץ אותה בהזדמנויות שונות בהם יעלה שוני בין רצונות ההורים והילדים באופן ספונטני.

גבולות: כשאנחנו מאפשרים לילד בחירה אנחנו גם שמים לו גבול:

גבולות לילדים חשובים מהסיבה שהם שומרים עליהם, מתווים להם את הדרך ומחזקים אותם. הורים רבים מתבלבלים וחושבים שכאשר הם מאפשרים לילדם בחירה הם מאפשרים לכאוס להשתולל ושאין בתוך הבחירה גבולות להם זקוק הילד, ההורה, המשפחה, והחברה האנושית בכלל. בעצם מתן הבחירה אני שמה גם גבול כי אני אומרת מה אני רוצה שיקרה כך או כך בהתאם לבחירתך, ומכוונת לכך שלא יקרה מה שאני לא מוכנה.

בדוגמה למעלה על ילדים שלא רוצים להתארגן בבוקר לצאת אל הגן, אני מציעה לעשות שיחה על הודעת השינוי עם הילד ולומר לו באווירה נינוחה ורגועה :

'מעתה לא נתווכח בבוקר כי אין לנו זמן לזה ובגלל שאני לא רוצה שנתחיל את היום ברגשות לא נעימים ובמריבה. נעשה סדר יום שנחליט עליו בחלקו יחד. בבוקר תדע שיש לי אפשרות לבחור להתארגן בנחת ולקבל ממני חיבוק, נשיקה והרבה הערכה על עצמאותך או שלא תתארגן בעצמך ואז אני אתארגן ואחרי שאסיים את המטלות שלי, ואת כל הדברים שחשוב שאעשה בבוקר, בדקות שנותרו אלביש אותך בזריזות ולא ישאר לנו זמן לבחירות נוספות. או שניקח את הבגדים בשקית ותתלבש בגן או בבי"ס'. הגבול מגיע כאשר ההורה אומר לו בעצם שהדברים יעשו. הוא יתארגן בסופו של דבר, השאלה היא איך, וזו הבחירה שלו. רוב הילדים לא יאהבו את זה שהם צריכים להמתין לאמא או אבא שיעזרו להם להתארגן בבוקר, ויסיקו את המסקנה המתבקשת שעדיף להם להתארגן לבד ולא לחכות.

דוגמה נוספת שהורים רבים מתלבטים בה- ויכוחים קבועים על ילדים שלא רוצים להכנס להתקלח. אפשר לתת כאן אופציות לבחירה- או להכנס להתקלח מרצונו, כפי שיבחר, באמבטיה או במקלחת כשיש זמן וסבלנות והוא יכול גם לבקש משהו שאהוב עליו ולשחק עם משחקי אמבטיה וכו', או שנצטרך לנקות אותו בכל אופן ואז ללא ויכוח, צעקות, הרצאות והטפות פשוט נכניס אותו לכמה דקות של שטיפה קצרה. סביר להניח שזה לא יהיה נעים ושהוא יבכה ויתלונן אבל אנחנו ללא כעס ועם הרבה הבנה אבל בלי רחמים ואשמה נסיים את המקלחת, נלביש אותו, חיבוק חם ולמיטה, כי המקלחת נמצאת אצלנו ברשימה של החובה ולכן זה דבר שלא נוותר עליו. במידה והמקלחת פחות חשובה לכם, אפשר לשלוח אותו לגן בלי מקלחת כמה ימים עד שהגננת תעיר לו שחשוב להתקלח לפני שמגיעים לגן ובתיאום איתנו נבקש ממנה לומר לו שצריך להתקלח. האופציות הן אישיות וצריכות להתאים למשפחה, כל אחת והעדפותיה, אבל לא משנה איזו אופציה תבחרו תעשו את זה ממקום מכבד ומבין וללא כעס ומריבה. הורה שכועס לא מאפשר לילד למידה ופוגע ביחסים שלו עם הילד.

הכל בהתאם לגיל: ילד בגיל ההתבגרות שכבר מתארגן בעצמו ומתקלח בעצמו אבל לא עונה תמיד לטלפון או מנתק שיחות, נסביר לו שאנחנו צריכים את זמינותו כדי לדעת איפה הוא ולהיות רגועים לגביו. הוא יכול לבחור לענות בצורה מכבדת או שנגיע לקחת אותו מהחברים או מאיפה שהוא נמצא.

תשארו רגועים, תזכרו שהילד הוא רק ילד ותשאירו את הכעסים והרגשות השליליים בצד:

כל כמה שזה קשה- הורה רגוע ובטוח , שמכיר את החולשות שלו ושל ילדו, הורה שמסגל לעצמו דרכי התמודדות וגישה מכבדת בגובה העיניים, יאפשר לילד ללמוד לנהל את הבחירות שלו בצורה נבונה ולהתמודד עם קשיים- כשבא לו להמשיך לשחק והוא לא רוצה להפסיק את המשחק לטובת ארוחת הערב, או כשהוא עייף ולא רוצה להתקלח, שלא בא לו עכשיו לסדר או כשהוא לא רוצה לעשות דברים שחשוב שיעשה, אל תכעסו ובלי תחינות וויכוחים, עמדו אחרי החלטותכם, על מה שחשוב תתעקשו ועל מה שלא- ותרו, כך הילד ילמד מכם להיות נחושים במה שחשוב וגמישים במה שלא.

לסיכום– יושבים ומזהים מהן הסיטואציות בהן עולות התנגדויות. בוחרים אופציות להצעה. מתכננים דרכי התמודדות ועזרה -איך אעמוד בסיטואציה מול הילד למרות הקושי. משנים את הגישה ולומדים להתנהל מול הילדים עם ההבנה והציפיות המתאימות לגילם, לאפשר ולדרוש ללא כעס וטינה.

מאמרים נוספים בנושא

1 2 3 4 5 6
fotolia_98426520
רווקה? גרושה? כמה פעמים שאלת את עצמך 'למה לא הולך לי בזוגיות' ולא מצאת תשובה?
בנות, הנושא של מציאת זוגיות יכול להיות לא קל אך מרתק ועבור מי שמחפשת ומתקשה למצוא אחת טובה זה יכול להיות...
קרא עוד
gothic-1629448_960_720
חושך
אם גדלת בחושך קח בחשבון שזה עשוי להפוך אותך למומחה רציני בלכידת אורות.
קרא עוד
fotolia_122006257
רוצה שינוי?
נשים שרוצות לעשות שינוי בחייהן! אני מחפשת אותך, את, בגילאי 20, 30, 40, 50 וגם יותר מזה! אל תוותרי לעצמך,...
קרא עוד
fotolia_81390639
'מרצה? זבש"ך!'- על כאבן של נשים מרצות
הטיפוס המרצה יכול לחוות רמות גבוהות של כאב סביב המכוונות שלו כלפי חוץ, הנתינה לסביבה שלו וריצויה. ההעדפה...
קרא עוד